אודות אורבן95
תל אביב-יפו
אורבן95 היא תכנית בינלאומית של קרן ון ליר, שמטרתה לעודד פיתוח ערים בטוחות וידידותיות לילדים בגיל הרך ולמלווים שלהם, ולשפר את האופן שבו הילדים מתפתחים, משחקים, מתקשרים ונעים במרחב העירוני. התבוננות על העיר מגובה 95 ס"מ, גובהם הממוצע של ילדים בני שלוש, מאפשרת פרספקטיבה הוליסטית על המרחב העירוני, ותורמת בצורה ייחודית לסוגיות עירוניות מגוונות.
אורבן95 תל אביב-יפו הוקמה בשנת 2017 והיא התכנית הראשונה שנפתחה בישראל, במסגרת הרחבת הפעילות העולמית. צוות התכנית הוא חלק מהמטה האסטרטגי של מינהל קהילה, תרבות וספורט, ופועל בשיתוף פעולה מלא עם קרן ון ליר, קרן תל אביב לפיתוח, המינהלים והאגפים של עיריית תל אביב-יפו.
בהקמת התכנית התמקדנו בבניית תשתית, איתור צרכים, יצירת פיילוטים והעלאת מודעות פנים-עירונית לתחום הגיל הרך, תוך ביסוס שיתופי פעולה ראשוניים. בשלב השני עסקנו בצמיחה ודיוק: התאמת תכניות לקהלי יעד מגוונים, בדגש על אוכלוסיות מוחלשות בדרום העיר ויפו, והרחבנו שיתופי פעולה פנים וחוץ עירוניים. כעת, לצד המשך פיתוח פרויקטים עירוניים, אנו משקיעות מאמצים רבים בהטמעה פנים-ארגונית, שיתוף הידע והניסיון שרכשנו במהלך השנים, תוך שמירה על רלוונטיות מקצועית והתחדשות מתמדת.
הפעילות שלנו משלבת את ההתבוננות המערכתית והאסטרטגית של המטה עם חיבור יישומי לשטח והוצאה לפועל. בשנים האחרונות עיקר הפעילות התמקדה בפיתוח שירותים קהילתיים עירוניים, התאמת המרחב הציבורי וביסוס התכנית כגוף ידע מקצועי בתחום הגיל הרך.
עקרונות מרכזיים המנחים אותנו בעבודה:
התמודדות עם אתגרים עירוניים דרך נקודת המבט של הגיל הרך. ייצוג הצרכים הייחודיים של פעוטות והמלווים שלהם בתכנון העירוני הרחב והצעת התמודדות עם אתגרים מורכבים דרך הפריזמה של הגיל הרך.
שיתופי פעולה פנים-עירוניים - זיהוי היחידות העירוניות הרלוונטיות ורתימת שותפים בעלי עניין.
עבודה מבוססת נתונים על ידי ביצוע תהליכי מדידה והערכה. כך מתאפשרת למידה מהירה, צמיחה, ומעבר משלבי הפיילוט לתכניות רחבות השפעה. תהליכי הלמידה שלנו מתבססים על איסוף נתונים, מחקרים בינלאומיים, מומחים אקדמיים ותכניות מקבילות, ומקדמים חדשנות ויצירתיות.
עבודה המבוססת על עקרונות התפתחותיים- פיתוח תכנים, יצירת שירותים עירוניים והתערבויות במרחב הציבורי המבוססים על עקרונות המעודדים התפתחות מוטורית, קוגניטיבית ורגשית מיטבית.
שיתוף ציבור התושבים ככל הניתן, בתהליכי תכנון והתאמה למאפייני קהילות העיר, ולשביעות רצונם.
בניית תשתית עירונית-
- יצירת מנגנונים פנים עירוניים הפועלים לקידום נושא הגיל הרך.
- הכשרות וידע בנושא הגיל הרך- הרחבת מעגלי ההשפעה על ידי העברת ידע מקצועי רלוונטי לגורמים העוסקים בתחום באופן ישיר ועקיף.
אנו נרגשות ונרגשים לרכז ולחלוק את העשייה שלנו, תהליכי הלמידה והתובנות שלנו עד כה בשאיפה לשפר את ההסתכלות ההוליסטית על הגיל הרך אצלנו בתל אביב-יפו ובמקומות נוספים בארץ ובעולם.