עידוד התפתחות שפתית לאוכלוסיית מבקשי מקלט ומהגרי עבודה

פרויקט העוסק בפיתוח ושיפור מיומנויות קוגניטיביות וכישורי שפה לתינוקות, ילדים והוריהם מקהילת מבקשי המקלט בתל אביב-יפו. במסגרתו נכתבו ותורגמו ספרי ילדים במגוון שפות, הוקלטו סרטוני הדרכה להורים והופצו יחד עם ערכות פעילות חווייתית לקהילה.

לרבים מהורי קהילת מבקשי המקלט בתל אביב-יפו חסר ידע כיצד לעודד התפתחות מיומנויות שפתיות (קריאה, כתיבה ושיח) אצל ילדיהם. כחלק מהמאמץ לצמצום פערים חברתיים ומתן הזדמנויות שוות לפעוטות ולמטפליהם ממשפחות מעוטות יכולת, נולד פרויקט משותף של אורבן95 עם מסיל"ה (פרויקט עירוני המסייע לקהילת מבקשי המקלט ומהגרי עבודה). מטרת הפרויקט היא לסייע בשיפור הקשר ההורי עם בני ובנות הגיל הרך, תוך פיתוח היכולות הקוגניטיביות והתקשורתיות, באופן משחקי ויומיומי.

הפרויקט נוצר ב 2020, ולאור מאפייני הסגרים בתקופת הקורונה, נדרשנו ליצור פעילויות ותכנים הניתנים לשימוש במרחב הביתי והשכונתי. פיתחנו מספר כלים לעידוד התפתחות מיומנויות שפה, תוך גישור על הבדלי תרבויות, המותאמים להורים לערוצי התקשורת הפנים-קהילתיים:

  • הפקת ספרי ילדים ופעוטות ב-4 שפות: טיגריניה, ערבית, אנגלית ועברית. הסיפורים נבחרו על ידי גורמי מקצוע במטרה לעודד תהליכי רכישת שפה, לימוד מספרים וטיפול הורי מיטבי. את הספרים הדפסנו בעותקים קשיחים וחילקנו בעזרת עובדות סוציאליות למשפחות המטופלות על ידי מסיל"ה, ולמעונות יום עירוניים-ממשלתיים לילדי הקהילה המופעלים על ידי עמותת "לשובע".
  •  יצירה והפצה של ערכות משחקים לספרי הילדים - לצד הספרים פיתחנו ערכות משחק משלימות, המעודדת את ההורים והמטפלים בפעוטות להמשיך ולהטמיע את תהליך הקניית השפה, בצורה משחקית ומהנה. ערכה לדוגמא מכילה משחק סולמות ונחשים עם איורים מהספר, חיילים וקוביות משחק, דף הוראות, חוברת צביעה עם דמויות מהספר, חבילת צבעים והספר עצמו.
  • הקלטת סרטוני "שעת סיפור" לספרים בשפות המתאימות, כמהלך משלים לפיתוח האוריינות השפתית. לכל ספר שהפקנו הופץ סרטון וידאו במהלכו מתבצעת הקראה ברורה ותקינה של הסיפור, בשפה הרלוונטית. הסרטונים מציגים להורים דוגמא להקראת סיפור חווייתית, התומכת ברכישת שפה, וכן ניתנים לצפייה ישירה עבור הפעוטות. הסרטונים הופצו על ידי העובדות הסוציאליות למשפחות המטופלות על ידי מסיל"ה, באמצעות הוואטסאפ ובדף הפייסבוק של מסיל"ה.
  • יצירת סרטוני הדרכה להורים לפעילות הורה-ילד בבתים - בהתאמה לתקופת הסגרים והאתגר בהגעה פיזית לכל משפחה, הכנו סרטוני הדרכה להורים, בכל השפות, לפיתוח מיומנויות בשני נושאים: התאמת צבעים ומנייה. הסרטונים כללו הסבר כיצד להכין משחקים עם הילדים ועבור הילדים, מחומרים המצויים בכל בית. גם הם הופצו על ידי העובדות הסוציאליות למשפחות המטופלות על ידי מסיל"ה, באמצעות הוואטסאפ.

 

מעבר לפיתוח תכנים ועזרים יעודיים, במהלך הקיץ יצרנו פעילויות מגוונות ייעודיות לבני ובנות הגיל הרך והוריהם מאוכלוסיית חסרי המעמד בעיר: מפגשי שעות סיפור תיאטרליות, סדנת מוזיקה "צלילי עולם" (מתוך סדנאות סלתא) ופעילות בועות סבון. כלל הפעילויות תמכו בתהליכי התפתחות שפה, תקשורת ומוטוריקה לגיל הרך.

יחידות עירוניות שותפות: מינהל קהילה, תרבות וספורט; מסיל"ה

אימפקט

  • ספרי ילדים איכותיים וערכות ההפעלה הנלוות, התומכים בהתפתחות הגיל הרך ובקשר הורה-ילד, חולקו ישירות למעל 200 משפחות בדרום העיר.
  • חשיפה גבוהה לסרטונים, שהופצו בעמוד הפייסבוק של מסיל"ה וכן בקבוצות הוואטסאפ. 
  • נוכחות יפה בפעילויות הקיץ מעל 200 ילדים והורים, למרות חשש מקורונה וקושי ההורים להשתתף עקב מחוייבות לעבודה לשעות מרובות.
ספר בנושא מספרים
ערכת פעילות להורים וילדים בנושא הספר "המלך מגורו נותן רגליים"

דברים שלמדנו בדרך

  • העובדות הסוציאליות במסיל"ה הפכו להיות גורם מפתח בתקשורת עם הקהילה - היכרות עם המשפחות, חלוקת ספרים וערכות, פרסום בדף הפייסבוק של מסיל"ה המיועד לקהילה.
  • בשל מאפייני הקהילה ותקופת הסגרים בקורונה, נתקלנו בקושי במדידת היקף השימוש וההשפעה של מגוון הכלים שיצרנו, שחולקו לבתי המשפחות והמעונות, ונעשה בהם שימוש בעיקר במרחב הביתי. 
  • אתגר מרכזי היה להביא משפחות לפעילות, גם לאלו המוצעות בחינם ולמרות פרסום אינטנסיבי. פעולה מתוך הקהילה עשויה להועיל, תקשורת עם דמויות מפתח מהקהילה או גורמים טיפוליים המכירים את דרכי התקשורת המקובלות ויודעים להגיע גם להורים פחות נגישים.

הפרויקט נוצר והופעל בשותפות עם