תל אביב-יפו הינה "עיר בעבודות" - שנים ארוכות מתקיימות בעיר עבודות פיתוח, תשתית ובינוי, המשלבות גורמי תכנון וביצוע מגוונים. ביניהן ניתן למצוא את פרויקט הרכבת הקלה שמבוצעת על ידי נת"ע, עבודות תשתית עירוניות בחסות העירייה, שיפוץ תמ"אות, הריסה והקמה של בניינים בהובלת יזמים פרטיים. כלל העבודות והשותפים יוצרים אתגרים עירוניים ממשיים, ביניהם פגיעה בהליכתיו·ת, נגישות ובטיחות: חוסר בהצללה, מעברים חשוכים, רחובות ללא מוצא, שאריות חומרי בנייה, קושי בהתמצאות, מדרכות צרות, חסימת מדרכות, מסלולי תנועה חדשים שאינם מוסדרים, זיהום אוויר, רעש ממושך לאורך כל היום ועוד.
אנו מבינות כי המושג "עבודות זמניות" אינו תקף עבור הגיל הרך, שכן מספר חודשים בחיי תינוקת או פעוט מהווים כמעט חיים שלמים עבורם. למעשה, עבור פעוטות והמטפלים שלהם, להחלפת קו ביוב הנמשך "רק" מספר חודשים, יכולה להיות השפעה ממשית ויומיומית על בריאות, איכות חיים ובטיחות. עלה צורך ברור בהתמודדות עם אתגרים מקומיים וזמניים שנבעו מעבודות הפיתוח, מתוך האמונה שמרחב ציבורי המתאים לתינוקות, ילדים והמלווים שלהם, יתאים לכולם. פרויקט זה מתכלל את אוסף ההתערבויות ברחבי העיר, ארגז הכלים שפיתחנו עבורם ומגוון שיתופי הפעולה שנדרשו לתכלול ולביצוע.
התהליך החל בזכות נסיעת צוות עירוני להשתלמות ב-Urban Academy ב-LSE, והמשיך בהובלת אדריכל העיר. פתחנו בתהליך מיפוי הדרגתי של 100 נקודות אסטרטגיות - כאלו שההליכתיו·ת בהן נפגעה בעקבות עבודות התשתית העירוניות - במטרה לתת מענה טקטי הולם לכל אחת ואחת. תהליך האיתור כלל גורמים מגוונים בעירייה, צוותי שטח של הרכבת הקלה וסיורים עצמאיים של צוות אורבן95, ובמהלכו זיהינו רחובות שהפכו ללא מוצא, מעברים חדשים שנוצרו מפתרונות יצירתיים של הולכי רגל, מרחבים בהם רצועת השירות נפגעה (ספסלים, פחים, שילוט ועזרי התמצאות), מקטעי אספלט ריקים שצמחו יש מאין ועוד.
הנקודות שנבחרו פרוסות על פני כלל העיר, ובכולן זיהינו שניתן וכדאי לבצע התערבות טקטית: השקעת משאבים הולמת להתערבות הזמנית. החלטנו שחצי שנה זהו פרק הזמן המינימלי להתערבות, המצדיק את המענה הזמני להשפעות שחווים התושבים.
תהליך ההתערבות הטקטית כלל מספר עקרונות:
ייחודיות פרויקט זה מתבטאת במבנה ושגרת הפעילות של צוות "מאה נקודות": שותפות של נציגים ממחלקות שונות בעירייה, כמו שפ"ע, אדריכל העיר, אורבן95, וכן גורמים חיצוניים נוספים כמו מנהלת הרכבת הקלה, נת"ע ואדריכלים אחרים. בנוסף, בהתאם לנקודת ההתערבות ומאפייניה, הצטרפו גם גורמים כמו אגף התחבורה, חניוני "אחוזות החוף" ועוד. לצוות הפרויקט מפגש שבועי המייצר שגרה של עבודה חוצת מחלקות, ותומך בעבודה עקבית ואפקטיבית לאורך זמן.
יחידות עירוניות שותפות: אדריכל העיר, מינהל קהילה תרבות וספורט, אגף שפ"ע, הרשות לתנועה תחבורה וחנייה, יחידת הדוברות, אגף דרכים ומאור, אגף תברואה וניהול פסולת, תיאום הנדסי, שילוט