מדרחוב אשתורי הפרחי - שינוי טקטי במרחב הציבורי

מהלך עירוני של סגירת רחוב לתנועת כלי רכב הוביל להתנגדות מצד תושבים ובעלי עסקים. בתגובה מהירה הצלחנו לתת מענה אפקטיבי לבעיה העירונית, דרך נקודת המבט של הטיפול בגיל הרך וארגז הכלים העומד לרשותנו: תיאוריה ומחקר, מנגנון עבודה ושיתוף פעולה חוצה יחידות עירוניות.

במהלך משבר הקורונה, החלה מגמה עולמית של עידוד ה"הליכתיו·ת", ובשנת 2020 גם עיריית תל אביב-יפו החלה לפעול לעידוד ההליכה ברגל. יותר מ-25 רחובות הוסבו ל"מו·טי הליכה" - מאפשרים הליכה ברגל ורכיבה על אופניים וקורקינטים בלבד. רחוב אשתורי הפרחי בשכונת הצפון הישן הוסב גם הוא, על מנת להחזיר מרחב עירוני להולכות ולהולכי הרגל, ולתרום לשיפור המסחר ברחוב שנפגע בעקבות הקורונה. 

המהלך עורר התנגדות מצד התושבים ובעלי העסקים אשר הרגישו שסגירת הרחוב מצמצמת את מקומות החניה ולא מיטיבה איתם, וביקשו להפוך את המהלך ולהשיב את הרחוב לתנועת כלי רכב. 

 

הזדמנות למינוף נקודת משבר - מציאת פתרון בר קיימא לסוגיה העירונית

מתוך תצפיות ושיחות עם תושבים ובעלי העסקים, גילינו שסגירת הרחוב לבדה לא הספיקה לשיפור חוויית הולכי הרגל והעסקים. באי הרחוב העידו שהוא אינו מזמין, נתפס כמלוכלך, אפרורי וקיים מחסור במקומות ישיבה מוצלים. באחד מהראיונות עלה המשפט: "חסר מקום לפרוש שמיכה ולשבת"- והוא הפך עבורנו להשראה: להפוך את המרחב לכיכר עירונית שמחה, שאפשר לפרוס בה שמיכה. הבנו שהפריזמה הייחודית שלנו -הסתכלות על צרכי הגיל הרך והמשפחות שלהם - יכולה להציע פתרון בעל ערך לכל באי הרחוב.

 

התערבות מיידית, זריזה, ובתקציב נמוך לשינוי מהיר של מציאות בשטח.

יתרון משמעותי שלנו הוא בהתגברות על חסמים בירוקרטיים עירוניים, והצעת תכנית יישומית בזמן קצר. תוך שבוע עמדה סקיצה, קיבלנו הצעות מחיר והבנו שהסכום אינו גבוה, ויותר מזה- השינוי הינו רק הוספה על הקיים, ללא שינוי מבני או תשתיתי. בשותפות עם האגפים העירוניים קיבלנו אור ירוק והביצוע יצא לדרך. תוך חודשים ספורים ממועד סגירת הרחוב הראשוני- עמדו המרחבים החדשים בכיכר, והתוצאות לפניכם.

יחידות עירוניות שותפות: מינהל קהילה תרבות וספורט, אדריכל העיר, אגף שפ"ע, הרשות לתנועה תחבורה וחניה

אימפקט

  • המדרחוב החייה את השכונה- נצפתה עלייה משמעותית בהיקף המבקרים ובמשך השימוש במרחב.
  • שביעות רצון גבוהה של בעלי העסקים- המהלך אפשר להגדיל ולרווח את מספר השולחנות על מנת לעמוד בתנאי התו הסגול "לקוחות יכולים לשבת יותר בנוח".
  • שביעות רצון גבוהה של התושבים שביקשו במסגרת תכנית עירונית אחרת להגדיל את הפרויקט במדרחוב, ולבנות מרחבים נוספים לשהייה ולמשחק.
(צילום: ברק בריקנר)
(צילום: ברק בריקנר)

דברים שלמדנו בדרך

  • מציאת פתרון בר-קיימא הוביל לעלויות נמוכות ומענה מהיר. מרחב המשחק, פינות השהייה ופתרונות ההצללה הוצבו ישירות על שטח הכיכר. השימוש ב"מוצרי מדף" לשינוי המרחב הוזיל עלויות ולא דרש כל עבודות תשתית.
  • שיתוף פעולה יעיל בין יחידות עירוניות התאפשר על ידי חשיבה יצירתית, חיבורים לא-שגרתיים כינוס מטרות ויעדים.
  • פעולה זריזה וגמישה הובילה לניצול הזדמנות של סוגיה עירונית (שאינה קשורה לגיל הרך), ולהשפעה על המרחב הציבורי באופן המיטיב גם עם פעוטות ומטפליהם.

הפרויקט נוצר והופעל בשותפות עם