משחקיה מכילה

לצד האתגרים הטבעיים הקיימים במשפחות עם ילדים עם מוגבלויות, לעיתים קרובות גם קיימת ציפייה חברתית מהילדים ומהוריהם להשתלבות והתאמה למה שנתפס כ"נורמה". המשחקייה המכילה מממשת זכות גדולה להעניק שעה שכולה רואה את הילדים ללא תוויות, לתת להם מרחב בטוח וחופשי להיות מי שהם, ולהוריהם את מרחב הנשימה והתחושה שהגיעו למקום בו אפשר לשחרר מלאחוז, מלהסביר ופשוט ליהנות עם הילד או הילדה המיוחדים שלהם.

בתל אביב-יפו ישנן מעל ל-30 משחקיות לגיל הרך הממוקמות במרכזים הקהילתיים ברחבי העיר ופתוחות לקהל הרחב. למרות המגוון הגדול המוצע, הורים לילדים עם מוגבלויות פנו לעירייה בבקשה לאפשר מרחב וזמן משחק ייעודי לילדיהם. המטרה הייתה לייצר מרחב משחקי אותנטי וספונטני - פנוי מביקורת, וללא צורך וציפייה להשתלב, להסתיר, להגביל ולהתנהג בהתאם לנורמות המצופות. אנו מאמינות שמרחב כזה עשוי לעודד תחושת שייכות, חופשיות ליהנות מזמן משחק אחר הצהריים, גם לילדות ולילדים שלא יכולים לשהות בחלל משחק עם בני גילם, ויכולים להרוויח רבות ממענה, תיווך והדרכה מקצועית. 

 

יחד עם תחום השתלבות והכלה במינהל קהילה, תרבות וספורט, בחרנו להתחיל בפיילוט במשחקייה במרכז קהילתי בצפון העיר שם עלה צורך מצד ההורים, ולהפעיל "משחקייה מכילה", כחלק ממגוון הפעילויות של סלתא. אחת לשבוע, התקיימה במשחקייה שעת משחקייה באווירה אינטימית, רגועה ומתווכת, לילדים ולילדות עם מוגבלות בלבד ובעלות מסובסדת. שעת הפעילות הונחתה על ידי יועצת התפתחותית מוסמכת, שביססה מרחב משחקי מוגן ומאפשר לילדים, וכן ניהלה שיח מכיל ומקצועי עם ההורים. לאחר שנת הפיילוט, ביצענו תהליך הערכה ובעקבותיו שעת המשחק יצאה ממסגרת סדנאות סלתא והוטמעה באופן קבוע במרכז הקהילתי, במסגרת שיתוף פעולה ישיר בין צוות המרכז לתחום השתלבות והכלה העירוני. בפורמט זה ממשיכה לפעול המשחקייה המכילה בהצלחה מרובה עד היום ובעקבות הצלחת הפיילוט הפעילות מתרחבת למרכזים נוספים בעיר. 

 

יחידות עירונית שותפות: מינהל קהילה, תרבות וספורט: תחום השתלבות והכלה,  מרכזים קהילתיים.

מיקום

משחקיות עירוניות במרכזים קהילתיים

משך פעילות

שעה שבועית קבועה, בשעות אחר הצהריים

מספר משתתפים

עד 10 ילדים בקבוצה

מתאים לגילים

ילדים עם מוגבלויות בגילאי 3-6 והוריהם

רכיבי עלות

מדריכה מקצועית

אימפקט

  • יצירת מרחב וזמן משחק משותף (ילד-ילד, הורה-ילד) מהנה וחופשי, ללא מטרות של קידום תפקודי (בשונה ממפגש טיפולי).
  • חשיפה למגוון משחקים מהנים ותואמי גיל ומאפייני התפתחות.
  • ביסוס ביטחון עצמי וקשר הורה-ילד באמצעות ההנחיה המקצועית במשחקייה.
  • מרחב הורי למנוחה, שיתוף והתייעצות עם המדריכה המקצועית וביניהם: נוצר מרחב בטוח לפורקן, הזדמנות לרווחה, מנוחה ותמיכה מקצועית שמסוגלת גם לתת מענה מידי עבור הילדים, וגם לספק ידע וכלים עבור ההורים.
  • בניית קהילת הורים וילדים עם מוגבלויות על ידי היכרות עם קבוצת שווים, זמן משחק משותף קבוע ונטול שיפוטיות.
  • העלאת המודעות הקהילתית ותפיסת ההכלה במרכז הקהילתי - המשחקייה המכילה התמזגה מהר מאוד עם שגרת המרכז והפכה לחלק אינטגרלי בפעילויות השונות, לדוגמא "שעת סיפור" מותאמת ושילוב תכנים מותאמים לילדים עם מוגבלויות באירועי השיא.
נווה עופר
בית פרנקפורט 5

דברים שלמדנו בדרך

  • שיווק ממוקד להורים ופניה ישירה בעזרת דמויות מפתח קהילתיות, מאחר והמשפחות לרוב עמוסות בפעילויות לילדים ובטיפולים שונים. הצלחנו להגיע אליהם בעיקר בעזרת רכזי הנגישות וההכלה הממוקמים באגפי העירייה.
  • הדרכה מקצועית וקבועה בשעת המשחק הצליחה לשמור על האיכויות של המרחב, להשאיר אותו בטוח ונעים לכולם. המדריכה יצרה קשרים קרובים, ומתוך ההיכרות עם ההורים, הילדים וצרכיהם הביאה לעיתים משחקים משלה שמצאה בהם צורך. בנוסף, היא מהווה אוזן קשבת להורים, ומציעה תיווך מקצועי (לא טיפול) לתחושות ודילמות שעולות במהלך במרחב המשחקייה.
  • מחיר מסובסד לפעילות וגמישות בהגעה איפשרו למגוון משפחות לצרוך את השירות ולהשתתף, אך גם לא להתחייב למקרה של קושי בלתי צפוי עם הילדים.
  • מרבית המשתתפים העידו שמשך הפעילות מתאים למאפייני ילדיהם.