אילו יכולת לחוות את העיר

מגובה ממוצע של 95 ס"מ,
גובה ממוצע של ילדים בני 3

מה היית עושה אחרת?

התחלה טובה לחיים של כל ילד וילדה
היא ההשקעה הטובה ביותר שעיר יכולה לעשות

מחקרים מראים כי השקעה בילדים בגיל 0–5 מחזירה בממוצע פי שמונה מהסכום שהושקע בהם.
ככל שגיל הילדים עולה, כך החזר ההשקעה קטן יותר.

למה דווקא הגיל הרך

שלוש שנות החיים הראשונות הן קריטיות לפיתוח היכולות הקוגניטיביות של האדם. מוח של ילד יוצר בשנים אלה יותר ממיליון קשרים בין תאי עצב בכל שנייה, מה שמלמד על התפתחות מואצת. מחקרים מדעיים רבים מוכיחים כי חוויות הילדות המוקדמות מעצבות את המוח המתפתח ויוצרות את הבסיס לבריאות תקינה וללמידה משופרת בהמשך החיים. ילד שזכה להתחלת חיים טובה הוא ילד בעל סיכוי גדול יותר לממש את יכולותיו, על כן חשוב כל כך להתמקד בגיל הרך.

צעירים ככל שיהיו – ילדים חווים, מרגישים, חושבים, רואים ושומעים את העולם הסובב אותם. לכן חשוב להביא בחשבון את נקודת מבטם בכלל היבטי חייהם.

ערים טובות לתינוקות, לפעוטות ולמטפליהם הן ערים טובות לכולם. תינוקות ופעוטות הם אוכלוסייה פגיעה, תלויה בסביבה ובעלת דחף חזק לחקור ולשחק. פירוש הדבר מנקודת מבט תכנונית הוא שאם נספק לבני הגיל הרך מרחב בטוח, נקי ומעניין, סביר להניח שמרחב זה יתאים לכלל האוכלוסייה.

מרחב ציבורי

לסביבה הפיזית השפעה ארוכת טווח על הבריאות ועל ההתפתחות הפיזית והרגשית של תינוקות ופעוטות. בני הגיל הרך זקוקים לסביבה בטוחה ובריאה שיש בה גישה לטבע ולשירותים חיוניים; לאינטראקציות תדירות, חמות ומכילות עם מבוגרים אוהבים; ולסביבה מעוררת גירויים שבה יוכלו לשחק ולחקור את העולם שסביבם.

תינוקות ופעוטות חווים את המרחב בגובה ובקצב אחר. הם זקוקים למקומות שהייה לאורך הדרך לטובת מנוחה ומשחק, שהוא מרכיב חיוני להתפתחותם ותורם לטיפוח יכולות גופניות, חברתיות ויצירתיות. כן הם זקוקים לסביבה פיזית עשירה בגירויים כגון צבעים ומרקמים – סביבה חווייתית המעודדת את בניית היכולות הקוגניטיביות.

ניידות

תינוקות ופעוטות אינם מסתובבים בערים בכוחות עצמם; ההורים והמטפלים שלהם מחליטים לאן ללכת ועד מתי להישאר בכל יעד. רחובות שאינם מזמינים הליכה ברגל מעודדים הסעה של הילדים ברכב, ואילו סביבה בטוחה מעודדת הליכה ורכיבה.

מרחב ציבורי המאפשר למשפחות לנוע בבטחה ובנוחות לכל מקום שירצו מייצר תחושת רוגע ופניות של המלווה, וכן מרחב בטוח וחופשי לילדים לחוות את המסע. סביבה בטוחה מזמנת פעילות עצמאית של ילדים צעירים ומעודדת את הקשר בין הילד למלווה בעת הנסיעה, הרכיבה או ההליכה.

נדרשת תשומת לב לתנאים התומכים בבטיחות, נגישות ונוחות של הורים וילדים ברגל ובאופניים לשירותים כגון חינוך, בריאות ומסחר. אמצעים כגון מיתון תנועה, שיפור מעברי חצייה ומדרכות רחבות ונגישות עשויים לעודד הליכה ברגל ורכיבה על אופניים.

תמיכה בהורים

לקשר הורה-ילד תפקיד קריטי בהתפתחות מיטיבה. הקשר בין ההורה והילד בשנתיים הראשונות לחיים הוא הבסיס להתפתחות בריאותית, רגשית, קוגניטיבית וחברתית תקינה. ההורה הוא שותף פעיל והכרחי בפעילות של הילד ובהתנסותו בעולם. באמצעות התמקדות בקשר בין הורים וילדיהם הצעירים נוכל לקדם את התפתחות הילד בטווח המיידי ובטווח הרחוק.

הורים הנהנים מרווחה מטפלים טוב יותר בילדיהם. הורים שיש להם תמיכה חברתית ורגשית וסביבה מכילה המתחשבת גם בצורכיהם, חשים יותר מסוגלות לשמוע ולראות את צורכי ילדיהם. תחושת הביטחון והנינוחות של המטפלים חיונית לזו של הפעוטות, לכן חשוב לטפח את הרווחה וההתפתחות של ילדים בשימת לב לטיפוח רווחתם של ההורים ושאר בני המשפחה.

איך הרשות המקומית שלך מתכוננת לעתיד?

תוכנית Urban95 מכינה אותך לשינויים הדמוגרפיים, הכלכליים, החברתיים והסביבתיים ביישוב שלך.

ישראל היא אחת מחמש המדינות
הצפופות ביותר ב-OECD

ב-2050 יהיו בישראל
כ- 2.2 מיליון ילדים עד גיל 4

ילדים בישראל במיליונים

בישראל הפריון גבוה כמעט פי שניים
מהממוצע במדינות OECD

מספר הילדים הממוצע לאישה בישראל הוא 3,
לעומת 1.7 ילדים בממוצע לאישה במדינות OECD.